Concluzia teribilă a omului care verifica la ANAD medicamentele pe care le-a luat Simona Halep. Unde a greșit jucătoarea

de: Sorin Barbu
23 10. 2023

Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj, iar unul dintre foștii ei antrenori „pasează” responsabilitatea pe echipa condusă de Patrick Mouratoglou. Artemon Apostu Efremov a acordat un interviu în care a dezvăluit cât de atent a vericat toate medicamentele și suplimentele pe care le-a luat, în perioda în care au colaborat, jucătoarea de tenis.

Simona Halep era „foarte atentă și riguroasă”

Simona Halep a fost suspendată patru ani de tribunalul Sport Resolutions și speră să-și salveze cariera și onoarea la TAS. Instanța a admis că jucătoarea a consumat Roxadustat după ce unul dintre suplimentele nutritive, cumpărate de la o companie din Canada, a fost contaminat accidental. Este adevărat că în motivarea respectivă se vorbește și despre o a doua sursă de unde sportiva ar fi consumat substanțe interzise.

Artemon Apostu Efremov a lucrat cu Simona Halep, iar în perioada respectivă se ocupa și de relația cu Agenția Națională Anti-Doping unde suna ori ce câte ori avea nelămuriri și când voia să știe dacă o anumită substanță se află pe lista Agenției Internaționale Anti-Doping.

„Din punctul meu de vedere, a fost o scăpare, nu știu a cui, – probabil a echipei din spatele ei -, pentru că eu știu cât de atentă și cât de riguroasă era cu orice era în jurul ei.

Citisem un interviu dat de Cristi Balaj, care, la un moment dat a fost șeful de la Anti-Doping… eu îl sunasem și aveam numărul de la Simona, care mi-a cerut să întreb de anumite medicamente pe care trebuia să le ia, la un moment dat. La fel, știu că Teo Cercel era extrem de riguros cu asta”, a declarat Artemon Apostu Efremov, conform Sport.ro.

Fostul antrenor nu este primul care susține că echipa lui Patrick Mouratoglou ar putea avea responsabilitatea a ceea ce s-a întâmplat. În presă au multe informații care arată că academia antrenorului francez, în mod inexplicabil, a apelat la o firmă mică din Canada pentru a cumpăra suplimente nutritive.

Citește și: Serena Williams dă în vileag totul despre cazul Simona Halep

Citește și: Simona Halep a primit un verdict dur în plin scandal de dopaj

„Dacă nu există intenție, există scăpare”

Artemon Apostu Efremov a analizat mai multe cazuri de sportivi suspendați pentru dopaj și este convins că Simona Halep poate să se întoarcă pe terenul de tenis, după apelul de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Asta deși jucătoarea a fost acuzată și de anumite „iregularități”, în pașaportul biologic.

„Până la urmă, toată cariera ei, până acum un an, a fost testată de extrem de multe ori, pașaportul biologic a existat și atunci, nu au existat nereguli, nu a existat nimic, deci undeva a fost o scăpare pe care ea o plătește.

Dacă nu există intenție, există scăpare,” a declarat Artemon Apostu Efremov.

Simona Halep a fost suspendată provizoriu pe data de 7 octombrie 2022, după testul pozitiv înregistrat la US Open 2022 și a fost audită la finalul lunii iunie, deși a cerut ca procesul ei să se desfășoare în regim de urgență. În luna septembrie a acestui an, Agenția Internațională de Integritate în Tenis a transmis că jucătoarea care a condus de două ori clasamentul WTA a fost suspendată patru ani pentru dopaj. Avocații sportivei au anunțat că vor da în judecată firma care a livrat suplimentele. Miza acestui proces este uriașă: 10 milioane de dolari.

Simona Halep, suspendată 4 ani pentru dopaj

„ITIA confirmă că un tribunal independent a suspendat-o pe Simona Halep pentru o perioadă de 4 ani, din cauza încălcării Programului Anti-Doping. Dubla campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost găsită vinovată pentru două încălcări separate. Prima, cu substanța interzisă roxadustat, la US Open 2022. A doua este legată de iregularitățile din pașaportul său biologic.

Tribunalul Independent Sports Resolutions, întrunit pe 28 și 29 iunie 2023 la Londra, a ascultat opiniile specialiștilor și pe cele ale reprezentanților lui Halep. Halep în persoană a prezentat dovezi în fața curții. Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a găsit-o vinovată pe jucătoare pentru încălcarea a două articole:

– prezența roxadustatului în proba de urină colectată pe 29 august 2022 la US Open
– folosirea unei substanțe sau unei metode interzise pe durata anului 2022, rezultat bazat pe colectarea a 51 de probe de sânge oferite de jucător prin programul antidoping.

Tribunalul a transmis că nu există niciun motiv să pună sub îndoială concluzia unanimă la care au ajuns cei 3 experți. Concluzia a fost că „cel mai probabil dopajul” este explicația pentru iregularitățile găsite în cazul lui Halep”, se arată în comunicatul emis de către ITIA.

Citește și: Klaus Iohannis s-a tuns la hairstilista jucătoarei Simona Halep